środa, 27 stycznia 2016

Leśny mech w ramce ;)

Witam Cię :)

W zeszłym miesiącu pokazywałam Ci ciacho , które nazywa się "Leśny mech". Kilka dni temu moja starsza córeczka obchodziła 8 urodzinki i zażyczyła sobie właśnie to ciacho zamiast tradycyjnego tortu. Kilka osób pytało mnie jak robię to ciacho , więc i Tobie podam przepis. Natrafiłam na sposób przyrządzenia tego pysznego ciasta buszując w sieci. Mi i domownikom bardzo smakuje dlatego POLECAM !!!

"LEŚNY MECH "

 *tortownica 21 cm 

na ciasto :

 - 3 jajka
 - 2 szklanki mąki krupczatki
 - 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
 - 320 ml cukru
 - 320 ml oleju
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia'

na przełożenie:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) , ja zamiast granatu używam suszonej żurawiny
  •  1 opakowanie serka mascarpone 250 g ( nie jest to wymagane ale krem utrzymuje się dłużej niż sama bita śmietana)

Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblendować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem . Dodać mascarpone , krótko wymieszać i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem granatu ( żurawiny lub w sezonie malinki , jeżyny  , poziomki ).
 
 
I jeszcze jedno. Według przepisu należy dodać szpinak już po dosypaniu mąki. Ja robię ciut inaczej ,  a mianowicie przed dodaniem mąki. Wtedy to masę jajeczną i szpinak bardzo dokładnie blenduję na puszystą masę. Dzięki temu po upieczeniu ciasto ma przepiękny zielony kolor w innym przypadku wygląda jakby po prostu do ciasta dodał ktoś kawałki szpinaku i nie uzyskamy ładnej barwy. A o to efekt ostatniego urodzinowego pieczenia.
 



 
 
 
 
 
 
 
 
Jako tort tez dobrze się prezentuje :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wczoraj byłyśmy na 6 urodzinkach u koleżanki mojej córci. Jednym z prezentów była rameczka  , którą przygotowałam zgodnie z poleceniami młodszej latorośli :)
 



 
Wybacz mi proszę ale zapomniałam zrobić foteczkę gotowej rameczki a już jest u nowej właścicielki, która była zadowolona z prezenciku. Do tego doszedł jeszcze tył wymalowany w tym samym kolorze co tło  i oczywiście szybka. Tak to jest jak się myśli o niebieskich migdałach ;)  Ramka na zdjęcie o wymiarach 18 x 10.
 
Do usłyszenia. Ściskam , pozdrawiam i życzę duuuuużo pogody ducha .

14 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się świetnie i może spokojnie zastąpić tort :)
    Prezenty własnoręcznie wykonane są nie powtarzalne i unikatowe ,to nie "chińszczyzna " ,której w sklepach pełno:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis.Nie mogę sobie wyobrazić szpinaku w cieście,tak mnie zaintrygowałaś,że muszę go zrobić:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na ciasto bardzo ciekawy, może zaintrygowac nie tylko dzieci, za to ramka bardzo ladna, masz Aniu talent, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję dziewczyny :)
    Jeśli chodzi o ciacho to na prawdę mi smakuje. Wiem że to może dziwne bo szpinak na ogół dodajemy do mięs i np. łososia lub koktajli ale jak się okazuje do ciasta tez pasuje :) Nie czuć samego smaku szpinaku . Spróbujcie i napiszcie o swoich doświadczeniach. Jestem bardzo ciekawa !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe ciasto podałaś muszę kiedyś spróbować:) Ramka jest śliczna:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. witam W
    wpadam tu pierwszy raz i już oczyma smakuję urocze ciacho ..ummm chyba zostanę tu na dłużej :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ci się tu spodobało i oczywiście zapraszam na kolejną wizytę :)

      Usuń
  7. Ciasto super :) a ramka jest cudna, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastic!
    The cake seems delicious.
    Kiss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank Elisabete. Thank you for your visit and invited to the next.
      This cake is with spinach and tastes really great :)

      Usuń
  9. Piękny upominek, a i ciacho super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu :) Cieszę się z Twoich odwiedzin i podziwiam Twoje anioły

      Usuń
  10. Robiłam na roczek mojej córci to ciasto ale następnym razem zrobię z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anitko :) Czekam na relacje. Mam nadzieję że pozytywne.

      Usuń